Ik zit in groep 8 en daar gaat het niet zo goed. Elke dag heb ik wel ruzie met iemand op het schoolplein. Soms schelden ze me uit, dan scheld ik terug. Soms wordt het schelden ook slaan of schoppen. En dan kan ik me niet inhouden en ga ik ook slaan en schoppen. Als de juf kijkt loop ik weg. Ik ben te boos om naar de juf te gaan. De andere kinderen doen dat wel. En ik krijg overal de schuld van. Alweer. Dat maakt me nog bozer...

JimWat heeft Jim te leren? Voor Jim is het belangrijk dat hij beseft dat boos worden nuttig kan zijn in het leven. Boosheid hoort erbij! Wel is het handig voor Jim om te leren op een andere manier met boosheid om te gaan. Boos worden op momenten dat het gepast is en natuurlijk op een manier die gepast is. Schoppen en slaan is nooit een goede oplossing, maar laten blijken dat je boos bent kan ook op een andere manier. Door je boosheid te laten blijken in je stem, kun je al heel veel duidelijk maken Jim!

De omgeving van Jim kan hem helpen. De mensen om Jim heen kunnen met feedback en evaluaties van bepaalde situaties Jim helpen om ook in de toekomst voor goede oplossingen te kiezen. He zal Jim veel helpen als hij merkt dat hij er mag zijn met zijn boosheid. Door hem complimenten te geven als het goed gaat, zal hij er steeds meer een gewoonte van maken op een goede gepaste manier boos te worden.

Heb je ook last van boosheid van jezelf of van iemand in je gezin? Bel me even als je toe bent aan iemand die even meedenkt!