Ik ben 6 jaar en zit in groep 3. Eigenlijk wil ik niet meer naar school. Ik doe niks goed en de andere kindjes vinden mij niet leuk. Ik word altijd als laatst gekozen en eigenlijk wil ik gewoon liever niet meedoen. Soms kiest de juf mij om voor te lezen, maar liever lees ik niet hardop. Ik kan het ook niet zo goed als de andere kinderen in mijn klas. Ik ben bang dat ik afga en dat andere kinderen mij dom vinden...

FleurWat heeft Fleur te leren? Fleur is onzeker. Ze vindt het heel belangrijk wat anderen van haar vinden. Ze kijkt heel kritisch naar zichzelf, door de ogen van anderen. Ze durft nog niet te vertrouwen op haar eigen gevoelens. Fleur zit in de zogenaamde "midden'-periode (6-12 jaar) van haar ontwikkeling. Hierbij leert een kind onder andere vaardigheden die nodig zijn om te spelen en om zich naar zichzelf toe op een goede manier te gedragen. Hoe dat is, is voor elk kind anders. Zelfvertrouwen ontstaat door positieve ervaringen. Fleur zou met kleine succeservaringen kunnen beginnen om zo steeds meer te durven en zelfvertrouwen op te bouwen.

De omgeving van Fleur kan haar helpen. Uiteraard heeft de omgeving van Fleur ook wat te leren, als ze bij willen dragen aan de positieve ontwikkeling van Fleur. Ouders kunnen Fleur helpen door dingen uit te leggen en met het maken van haalbare doelen/plannetjes. Bijvoorbeeld; probeer eens te glimlachen naar een kind uit je klas en kijk wat er gebeurt. Geef een terugkoppeling door de glimlach na te bespreken en Fleur erop te wijzen wat ze al bereikt heeft. Complimentjes doen wonderen.

Fleur heeft recht op haar eigen ontwikkeling. Het is belangrijk om Fleur niet te vergelijken met andere kinderen of met (de slechte eigenschappen van) een van de ouders. Wijs Fleur juist op haar kwaliteiten en op haar uniekheid.

Herken je jezelf of je kind in Fleur? Bel me even als je wat hulp kan gebruiken.