Ik wil niet zoveel over mezelf vertellen. Ik word al zo gepest. Eigenlijk wil ik hier ook helemaal niet zijn. Stel je voor dat iemand het ziet. Krijg ik het morgen weer te horen. En ik slaap nu al zo slecht. En ik heb buikpijn. Laat me maar alleen.

SamWat heef Sam te leren? Sam wordt gepest en heeft daar met zijn hele lichaam last van. Hij weet het en helaas weten de pesters het ook. Het pesten wordt in stand gehouden door de reactie van Sam. Sam kan dit niet alleen oplossen. Maar er is wel iets wat hij kan doen. Hij kan zijn omgeving informeren over het feit dat hij gepest wordt. Sam kan zijn ouders vertellen wat er gebeurt op het schoolplein en hoe vaak. Hij kan zijn leerkracht vertellen wat er aan de hand is, zodat de leerkracht hem kan helpen.

De omgeving van Sam kan hem helpen. Er zijn steeds meer programma's die gevolgd kunnen worden om pesten tegen te gaan. De overheid heeft zelfs een lijst gemaakt met goedgekeurde methodes om pesten tegen te gaan. Elke school is verplicht om een pestprotocol te gebruiken. Helaas wordt het pesten vaak gedaan op een plek waar leerkrachten of ouders geen toezicht hebben. Het is belangrijk voor ouders om school te informeren over het pesten en te overleggen hoe ouders en school samen tot een oplossing te komen.

Wat doet de kindercoach? De kindercoach kan hier helpen door Sam inzicht te geven in wat er gebeurt. Waar en wanneer vindt het pesten plaats en soms is er een antwoord op "waarom wordt er gepest". Dan kan de coach helpen om bestaand gedrag te doorbreken en meer zelfvertrouwen te krijgen. Graag vertel ik je hoe.